Långtidsarbetslös – du har ansvaret för att komma vidare

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Det följande är en text som vi skrev inför ett möte med en grupp långtidsarbetslösa på ett studieförbund. Studieförbundet hade uppmärksammat en insändare som vår ägare skrivit i GP som var ett svar på en insändare som hävdade att hon inte kom till intervju pga åldersdiskriminering. Det vore naivt att hävda att det inte förekommer sådan, och andra sorters, diskriminering vid urval av inskickade ansökningar. Men risken är att att en arbetssökande bidrar till sitt eget misslyckande om han eller hon väntar sig, och lägger hela skulden till arbetslösheten på, diskriminering. Vårt möte med de arbetslösa, och texten nedan, var ett försök att få de arbetssökande att hitta vägar runt eller genom detta hinder.

Föreläsningen på [ studieförbundet ] var mycket lärorik. Den har gett oss bättre självförtroende efter flera år av arbetslöshet.
ZP

ANSÖKAN

  • Förberedelse 1: Sätt dig in i vad det är för jobb. (Om du behöver ringa företaget/rekryteraren för att få reda på något som har betydelse för huruvida du vill eller kan söka jobbet, så gör det. Om det går.)
  • Förberedelse 2: Fundera på varför de skulle anställa just DIG. Vad har du att tillföra? Varför skulle just DU bli en anställd som både PRESTERAR bra och ÄR LÖNSAM och FUNGERAR BRA I GRUPPEN?
  • Förberedelse 3: Försök föreställa dig hur det skulle vara att arbeta på det företaget och ha det jobbet. Hur skulle det kännas? Hur skulle din dag se ut? Föreställ dig hur nöjd arbetsgivaren skulle vara och hur nöjd DU skulle vara att du valde detta jobb. Skapa din egen optimism och entusiasm – det behöver inte betyda att du hoppar runt och skriker av lycka, men det ger dig en grund som skiner igenom både i ansökan och vid intervju. Risken finns att det inte blir något napp för dig denna gång, men låt aldrig det hindra dig att skapa ditt eget hopp, för hoppet ökar chansen.
  • Skriv en riktad ansökan angående det specifika jobbet. där du snabbt i ansökan tar fram saker som motverkar att arbetsgivaren skulle placera dig i ”för gammal”-facket. Visa att du är villig att göra det som krävs, och inte bara det som är ”tillräckligt kvalificerat” eller som du ”är van vid”. Visa att du har både fysisk och mental energi och brinner för att göra ett bra jobb under många år framöver. Visa att du är medveten om att det är RESULTAT och LÖNSAMHET som till syvende och sist räknas, inte formell kompetens. Din erfarenhet KOMBINERAD MED din livskraft och ditt fortgående intresse för att LÄRA DIG MER är en mycket vinnande kombination.
  • Har du kontakter eller nätverk, kunder som arbetsgivaren skulle uppskatta att du bidrog med så glöm inte att nämna det.
  • Om du har ett väldigt bra citat från en tidigare arbetsgivare (referens) som visar att du är den typ av anställd som arbetsgivaren vill ha, sätt upp det citatet i inledningen av din ansökan.
  • Om du är, eller kan framställa dig som den energiska, nyfikna, kompetenta och trevliga person som de vill ha, på ett foto, så kläm dit ett foto på ansökan.
  • Försök fylla högst EN sida med ansökan, utöver meritförteckning.

INTERVJU

Var intresserad av företaget, tag reda på mer om jobbet, var nyfiken (Du VILL och har RÄTT att veta mer exakt vad företaget och jobbet går ut på för att kunna ta ställning till hur intresserad du är. Alla jobb skiljer sig på olika företag, så dina frågor betyder inte att du ”inte fattar” (skulle någon arbetsgivare ta det så, eller på annat sätt visa ickerespekt så bör du välja bort den arbetsgivaren även om de vill anställa dig (förlåt AF) (Men var säker på att det ÄR ickerespekt, och inte din personliga ömma tå vad gäller din oerhörda kompetens 🙂

Anpassa dig efter intervjuarens stil, sätt och prat. Men efter en viss tid är det bra att visa att du kan styra ett samtal och inte bara anpassa dig. Speciellt om du söker sälj- eller chefstjänst så förväntas en viss dynamik och förmåga att skapa ett möte som är till fördel för det DU vill uppnå. De flesta arbetsgivare uppskattar att den sökande hjälper till att göra mötet till något dynamiskt och konstruktivt.

Tänk igenom om det finns några frågor du absolut INTE vill att de skall ställa, och arbeta fram bra svar på dem som du känner dig ok med, och som inte lägger all skuld på ”tidigare skitarbetsgivare”, tex. Då minskar risken att de kommer att ställas!

Redovisa hur du på ett konstruktivt sätt utnyttjat arbetslöshetsperioden, eller helt enkelt valt att ta dig en välförtjänt tid att begrunda varthän din bana nu bör gå.

/Bengt Alvång

 

Att vara långtidsarbetslös är extremt tufft enligt statistiken[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Facebooktwitterlinkedinmail